Предишна_________________Следваща

   

Ако смятате да се занимавате по-сериозно и ви се струва, че дъмбелите по магазините са прекалено скъпи за джоба ви, потърсете нещо втора употреба. Могат да ви ги направят и на струг, но разликата в цената между втора употреба и правени няма да е голяма.
Ако решите да си ги отлеете от олово, имайте предвид, че оловото отделя отровни съединения и трябва да проверите първо, как това да стане възможно най-безопасно. На гири от олово им трябва нещо за подсилване на лоста или дръжката. Тоест вътре трябва да има стоманен прът или здрава тръба, която да не позволява лоста на гирата да се огъне. Може би по-добрият вариант е, целият лост да е от желязо, а тежестите от олово. Когато вече е готов, уредът трябва да бъде покрит с нещо, което да изолира допира ви до оловната повърхност /боя или бандаж/.

   

 

Удобни дъмбели могат да се направят и от стругар, като тези горе. Стига да разполагате с достатъчно пари, можете да си поръчате с каквато тежест искате. Разбира се, нещата зависят и от материалите, с които разполага майсторът.

 

   

 

Дъмбелите могат да бъдат изрязани от дебели метални профили. Пък и не е задължително дисковете да са кръгли. Могат да бъдат осмоъгълни, шестоъгълни и дори квадратни като тези горе.  Важното е да имате нужните тежести и да са ви удобни за тренировка.

 

   

 

Тези пудовки са със стоманен корпус и оловен пълнеж. Изглеждат почти като фабрична изработка. Аз не съм тренирал с пудовки и нямам мнение по въпроса, дали са удобни или не.

 

   

 

Ако сте достатъчно упорити и не захвърлите гирите под леглото след първата седмица тренировки, рано или късно ще ви дотрябва и щанга. Първо по-лека, а после и по-тежка. Тази двайсет и две килограмова щанга е отлята от циментов разтвор. Лостът е от армировъчна стомана. И четирите тежести имат по една стоманена тръба в средата, което позволява да ги свалите. Така първо може да си отлеете две, а когато щангата ви олекне, да добавите още две със същото тегло. В случая са облепени с хартия, за да не се ронят тежестите при поставяне на земята. Теглото на такъв уред може да варира до петдесет килограма и повече, според нуждите на трениращия.

 

   

 

Ето тук всички тежести са от циментов разтвор. Снимката е поредното доказателство, че който иска да тренира, винаги намира начин.

 

   

Ако смятате че по-горния вариант не ви устройва, може да намерите два еднакви маховика от автомобил или някаква друга машина. В случая ще разполагате с щанга като тази по-горе. Подобни самоделки могат да тежат до петдесет килограма и повече, зависи от тежестите, които си намерите. Ако на вторични суровини не намерите нужното ви за лост желязо, проверете по складовете, където се продават разни строителни, материали, метални профили, тръби и др. При всички положения лостът ще ви излезе по-евтино отколкото тези в спортните магазини.

 

 

Предишна______________________________Следвавща