Предишна

 

   

 

Друг вариант за лост /висилка/ е окачен на специални скоби в рамката на вратата или между две стени. Лост може да си закрепите някъде на двора или в междублоковото пространство.

 

   

 

Освен в рамката на вратата, лост за набирания може да закрепите в чаталите на две дървета в двора. Този по-горе е закрепен в чатала на едно дърво и върху конструкцията, която държи асмата.

 

   

 

Този самоделен вариант на скрипец отново е руски патент. Тук между релсите се плъзга специално приспособление с лост, на който са поставени дискове за щанга. От снимката ясно се вижда, че и те не са фабрични, закупени от магазина. Не мога да ви подсигуря чертеж, но ако сте достатъчно изобретателни, ще можете да си направите или да си поръчате нещо подобно. Убедително ще ви излезе пъти по-евтино от това да си закупите фабричен скрипец.
Стига да сте достатъчно мотивирани и изобретателни, винаги може да намерите начин да спортувате.

 

   

 

Такъв комбиниран уред може да се направи от подръчни материали /дърво и стоманени тръби/ и предоставя доста възможности. Може да го поръчате както за себе си, така и за да спортуват децата ви в домашни условия. Той може да предшества гирите и щангите. Разбира се, може да промените конструкцията по свое усмотрение, вариантът е само примерен.

 

   

 

Самоделни халки. Огънат железен прът, отвън пластмасов бандаж, малки халки за окачване, въже и уредът е готов. Да не пропуснем: трябва да му се предвиди и място за окачване. В двора или за конструкцията на тавана, според условията.

 

   

Алтернатива на велоергометър или велотренажор. Зимата можете да свалите предната капла, да направите подобна конструкция и да продължите да натоварвате приятно белите дробове и сърцето, както и мускулите на краката.  Конструкцията отново е руски патент.

 

От подръчни тръби и метални профили могат да ви заварят тренажор за бедрени мускули, легпреса, тренажор за мускулите на прасеца, скотова пейка и други уреди. Вярно е, че няма да е има естетичния вид и качеството на фабричните, но ще можете да тренирате в удобно за вас време, извън графика на спортните зали. Ако тренирате основно за здраве и кондиция съветите изложени по-горе могат да ви свършат работа. Ако смятате да се занимавате професионално с фитнес, културизъм или силов трибой, ще трябва да си набавите повече уреди. Дори и да не са фабрични, ще трябва да си приготвите поне няколко стотака, ако не и хилядарка. В много от случаите нещата зависят и от това, с какво място разполагате в къщи, дали имате някое кътче в мазето, където да тренирате, дали въобще има къде да си поставите лежанката и целия спортен арсенал. В момента имам удоволствието, всичките ми спортни уреди да се побират под леглото. Ако не ви пречи може да си поставите лежанката в стаята където спите. Един приятел я държи точно в средата на стаята и това никак не го притеснява. Ако в апартамента няма достатъчно място за лежанката, скрипеца, легпресата, ако членовете на семейството не искат да ги обикалят или ги смятат за нещо, което разваля интериора, ще трябва да ходите на зала.

 

От изключителна важност е, уредите, независимо от какви материали са направени, да ви дават възможност да спортувате безопасно. Това означава, да няма опасност дисковете на щангата или дъмбела да се изхлузят от лоста по време на тренировка. Лежанката трябва да е достатъчно здрава, за да не поддаде като вдигате по-големи тежести, а стойките за закрепване, да са заварени достатъчно надеждно, да не се откачат, когато поставите щангата на тях. Всяка заварка, всяко съединение трябва да бъдат преценени дори с предвиждане на по-голямо натоварване от това, което ще понесат. Това важи и за халките и за висилката и за всички самоделни, или направени от майстор уреди.

   

 

И не забравяйте да си набавите ето този много важен уред. След всяка тренировка можете да заставате пред него, да стягате бицепса, за да видите, колко е пораснал, да се наслаждавате на образувалите се в коремната ви област “плочки”. И внимавайте като ползвате уреда, да не го повредите, защото е чуплив!

 

Можех да намеря чертежи на някои уреди и да ги кача тук, но целта ми е просто да ви дам някои идеи. Вие можете да ги интерпретирате по свой начин в зависимост от целите на тренировките, от подръчните материали и мястото, с което разполагате.

 

Аз мога само да ви пожелая здраве и успех!

 

 

Предишна